sreda, 13. december 2023

Granulom - kronični periapikalni proces = ognojek na vršičku korenine






Karies, ki se širi proti zobnemu živcu sčasoma povzroči, da se le-ta vname. Vnetje najprej poteka v kronskem delu zoba, nato se širi v korenino. Če tako stanje dlje časa traja, se na vršičku korenine v kosti naredi granulom. To je vnetje, ki povzroči, da se kost raztopi.











Karies, vnetje zobnega živca ter granulom le redko bolijo.
Bolečina zaradi teh sprememb pacienta privede v ordinacijo le v 10%.
Zato je prav, da hodimo na kontrolne preglede na 6 mesecev, tudi, če ne zaznamo nobene bolečine.

Ne glede na to, v kateri fazi vnetja se zob nahaja, moramo iz kanalskega sistema zoba izčistiti vso odmrlo tkivo. To naredimo z iglicami, s katerimi izčistimo vse koreninske kanale, ki jih z instrumenti lahko dosežemo. Vsak zob ima lahko tudi stranske kanale, zavite, neprehodne kanale, ki jih težko, včasih pa ne moremo očistiti.
Veda o zdravljenju koreninskih kanalov se imenuje Endodontija. Endodontija je obsežna veda, o kateri je napisano mnogo knjig in atlasov, endodontija je ena od specializacij zobozdravstva.




Namen zdravljenja zoba je čim bolje očistiti in razkužiti njegov kanalski sistem ter ga zapolniti, zob pa ustrezno nadgraditi s plombiranjem, kadar je to mogoče, oziroma z zatičkom in prevleko, kadar je zobna krona tako močno okvarjena, da je ni mogoče obnoviti s plombiranjem.

Žal je tako, da zdravljenja niso 100% uspešna kljub trudu zobozdravnika. 
Razlogov je veliko, najpogosteje so to anatomske razmere kanalskega sistema v zobnih koreninah. Zdravljene zobe je potrebno rentgensko spremljati, dokler so v ustih. 

Običajno zob, ki ga bomo zdravili, slikamo pred zdravljenjem, med zdravljenjem, če je zdravljenje daljše ali nastane komplikacija, takoj po polnitvi, pol leta do leto dni po polnitvi in nato obdobno najmanj na 5 let. 

Tudi če je bil zob uspešno zdravljen, lahko kasneje pride do reinfekcije kanalov, kadar zapora ni tesna ali kadar je iz raznih razlogov stena razgaljene korenine zelo tanka. Ognojek v telesupomeni žarišče (fokus), kar ni dobro za telo. 

Možnosti terapije je več: 

  • Ponovno endodontsko zdravljenje zoba, kadar je to mogoče (sinonima sta: retreatment in revizija). To je zagotovo prva izbira.
  • Apikotomija - kirurška odstranitev ognojka je naslednja možnost. Uspešnost teh dveh možnosti je 60 – 70%. 
  • Zadnja izbira je seveda puljenje zoba in nadomestitev zoba z mostičkom ali implantatom. 


Za ponovna zdravljenja koreninskih kanalov imamo v Sloveniji dobre specialiste endodontije. Konec koncev je lasten zob najboljši implantat.

Z rednimi preventivnimi pregledi se lahko izognete, da karies napreduje do zobne pulpe. Karies, ki ga ugotovimo čim prej, se lahko odstrani in manjkajoči del zoba nadomesti s plombo.

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Dobro je vedeti še ...

Pogosto nas vprašate ...




Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.