sreda, 13. december 2023

ZOBNI IMPLANTAT - Kaj je in kdaj z njimi nadomestiti izgubljene zobe




KAJ JE ZOBNI IMPLANTAT?

Zobni implantati so umetne zobne korenine, vsajene v kost čeljusti. Z njimi nadomeščamo korenine naravnih zob. Zobni implantati uspešno nadomestijo funkcijo naravne korenine in hkrati preprečijo resorpcijo  – izgubo kosti  na mestu, kjer ste izgubili zob.
Tako lahko z zobnimi implantati učinkovito ohranimo višino ugriza, funkcijo žvečenja in videz.
Zobni implantat

Implantat je običajno titanijev vijak, ki se namesti v kost. Titanjev implantat se sčasoma vraste v kost s procesom osteointegracije, ki poteka nekaj mesecev. Z implantati lahko nadomeščamo posamezne zobe ali pa več zob. Kadar vam manjka več zob zapored, ni treba nadomeščati vsakega zoba posebej, lahko se implantati v čeljust razporedijo tako, da nanje naredimo implantatne mostičke.



Zobni implantat


Implantat vstavimo v kost s kirurškim postopkom. Dlesen se zašije in počakati je potrebno 3 - 4 mesece, da se implantat vraste.




Zobni implantat z abutmentom



Ko je zobni implantat vraščen, je potrebno narediti odtis in vstaviti povezovalni element – abutment …




Zobni imlantat z zobno krono - prevleko

Zobna prevleka na implantatu ima enako funkcijo kot naraven zob. Dobra stran nadomeščanja posameznega zoba z implantaom je to, da nam ni potrebno brusiti sosednjih zob. To je še posebno primerno, kadar sta sosednja zoba zdrava. Samostojni implantat lažje čistimo kot mostiček, saj lahko z zobno nitko dobro dosežemo medzobni prostor.






Z IMPLANTATI LAHKO NADOMEŠČAMO ZOBE NA VEČ NAČINOV:


1.            NADOMEŠČANJE POSAMEZNEGA ZOBA

Implantat nadomešča en zob
Kadar vam manjka 1 zob, se v kost vstavi implantat – vijak, ki nadomešča korenino zoba. Nanj se naredi zobna krona, ki posnema videz in vrši funkcijo naravnega zoba. Ta način nadomeščanja zob ima visok uspeh. Čeprav je strošek nekaj večji, kot nadomeščanje posameznega manjkajočega zoba z mostičkom je lahko nadomestitev zoba z implantatom najboljša dolgoročna investicija na dolgi rok. Implantat ne bo imel kariesa, pa vendar je potrebna zelo natančna ustna higiena, saj se lahko zaradi neprestano prisotnih zobnih oblog pojavi periimplantatni gingivitis ali periimplantitis. To je podobno vnetje kot parodontalna bolezen (parodontoza) pri naravnih zobeh.


2.            NADOMEŠČANJE VEČ ZOB Z IMPLANTATI

implantatni zobni mostiček 

Ko vam manjka več zob zapored, še posebej če je to na koncu zobne vrste, je nadomestitev takih zob z implantatnimi mostički zelo elegantna rešitev, da vam ni potrebno nositi delne snemne proteze. V takih primerih ne potrebujete implantata za vsak manjkajoči zob. Če vam na primer manjkajo trije zobje zapored, vam naredimo po en implantat na vsaki strani vrzeli, vmes pa zobno krono, kjer pod njo ni implantata. Takega mostička ni potrebno snemati.



3.            FIKSNA NADOMESTITEV VSEH ZOB V ENI ČELJUSTI

Nadomeščanje vseh zob z implantati 

Kadar v čeljusti ni več nobenega zoba, se manjkajoči zobje lahko nadomestijo s fiksno rešitvijo na implantatih. Tako se izognete snemni totalni protezi. Običajno je potrebno v kost vstaviti 4 do 6 implantatov, ki bodo lahko nosili fiksno zobnoprotetično konstrukcijo 10 do 12 zob. Implantate se v čeljust razporedi tako, da nudijo zobnoprotetični konstrukciji čim večjo podporno površino. Takih zob ni potrebno snemati.



4.            IMPLANTATI KOT PODPORA SNEMNI PROTEZI

Totalno protezo, ki ni stabilna in se rada sname lahko podpremo z implantati. Takšna proteza je bolj udobna za nošenje, bolje lahko z njo prežvečimo hrano in je bolj zdrava za nošenje. Klasične snemne totalne proteze počivajo na dlesni in obremenjujejo površino kosti pod njo. To pa lahko pospeši proces resorpcije (topljenja kosti). 

z implantati podprta proteza 









Manj, ko je kosti, manj je snemna proteza stabilna. Predvsem spodnja totalna proteza. V primeru, ko je snemna totalna proteza podprta z implantati, pa se obremenitev pretežno prenese na samo strukturo kosti in je površina kosti bistveno manj obremenjena. Snemna totalna proteza, ki je podprta z implantati pri hranjenju in govoru, ne izpada sama od sebe. Ohranja nivo kosti. Z implantati podprto snemno protezo je tudi bistveno lažje vzdrževati kot na primer obsežne mostičke na implantatih. Protezo snamete, jo očistite, očistiti pa je potrebno tudi implantatne nosilce, ki so bistveno enostavnejši za čiščenje kot na primer fiksni mostiček za vse zobe. Dobro je, da na to pomislimo pri načrtovanju implantatne oskrbe pri starejših. Z leti lahko postanete manj spretni ali pa obnemorete in postanete odvisni od nege drugih. V tem obdobju pa poenostavljen dostop za nego implantatov tako vam kot negovalcem bistveno olajša nego vam pa zmanjša tveganje za periimplantitis.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.