četrtek, 28. oktober 2010

Priprava na kirurški poseg - puljenje osmice

Osmica, ker običajno izrase zadnja, lahko kadarkoli v življenskem obdobju je dobila tudi ime modrostni zob. Zaradi svoje lege in oblike je res poseben zob, ki ima lahko zelo neobičajno lego in obliko. Kadar v ustih ni dovolj prostora in dela težave ali kadar je zaradi neugodne lege ne moremo dobro čistiti in nastane karies, ki ga ni mogoče zaustaviti, jo je potrebno izpuliti. Kako bo potekalo puljenje je odvisno od lege in oblike zoba.

Osmice so prav posebni zobje. dovoljeno jim je prav vse. od različnih oblik korenin in zobnih kron , do tega kdaj izrasejo, ali pa tudi ne izrasejo, če se tako odločijo. Izrasejo ibičajno v odrasli dobi, včasih nam zadajo prenekatero izkušnjo ali preizkušnjo,zato so dobili ime modrostni zob.Da bi se izognili komplikacijam pri odstranjevanju zob, tudi osmic, vedno zob prej slikamo, včasih naredimo tudi več različnih slik. Bolj zapletene primere običajno pošljemo k specialistu oralnemu ali maksiofacialnemu kirurgu. Običajno pri mlajših odstranitev osmic poteka lažje. Predvsem naj vaju ne bo strah, naši specialisti so zelo izkušeni. Kako bo potekala operacija ne morem predvideti, želim pa vama da bo opravljena čim hitreje in brez zapletov.  


TePe Compact tuft

TePe Compact tuft
 Pred posegom morate paziti na dobro ustno higieno, ki jo vaša deklica gotovo ima. En teden pred posegom naj ne jemlje aspirina ali drugih protibolečinskih sredstev, ki tudi preprečujejo strjevanje krvi, npr. kombiniranih praškov. Preden gresta od doma lahko usta izpira z eno izmed ustnih vod, ki vsebujejo 0,2% klorheksidina, dobite jo v lekarni. Namen takega izpiranja je čim bolj zmanjšati število bakterij v ustih v času posega. Anestezija, ki jo bo hči dobila bo trajala približno 2 uri. 


TePe Interspace
 

TePe Interspace

Po končanem posegu lahko vzamete eno tableto ali capsulo nesteroidnega antirevmatika kot npr. Naklofen duo, Naprosyn, Nalgesin 550..., kar bo omililo morebitne pooperativne bolečine, nato pa po potrebi, če bo sploh potrebno. Običajno je dovolj nekaj dni 1 na 12 ali 8 ur, odvisno od intenzivnosti bolečine. Predvsem bodite pozorni, da če se spet pojavi bolečina ne dovolite, da bi se operirano mesto močno razbolelo, ampak vzemite naslednjo tableto. Običajno je ena tableta po posegu dovolj, sicer pa bo glede na težavnost posega kirurg svetoval kako jemati protibolečinska zdravila. 

TePe Special CareTePe Gentle CarePo posegu tudi dobro poskrbite za ustno higieno. Lahko si v naprej kupite posebno zobno ščetko za po kirurških posegih, kot je npr. Special Care ki je izjemno mehka, namenjena za čiščenje prvi teden po kirurških posegih, nato lahko preidete na malo tršo, a še vedno dovolj mehko zobno ščetko kot je npr. Gentle care, ki je namenjena za obdobje, ko je rana že malo zaceljena. Predvsem bodite pozorni, da se obloga ne bo zadrževala na zadnji strani sedmice. V tem predelu si lahko pomagate z zobnimi ščetkami, ki ima na konici daljša vlakna, kot je npr. TePe Nova  ali s specialnimi zobnimi ščekami kot je npr.: Interspace. Dodatno, je usta še kak teden priporočljivo izpirati z ustno vodo, ki vsebuje 0,2% Klorheksidina. ne pozabite tudi na interdentalne - medzobne ščetke.
  

TePe NovaTePe interdentalne - medzobne ščetke


Ni komentarjev:

Objava komentarja