četrtek, 28. oktober 2010

Strah pred zobozdravnikom pri otrocih - kaj storiti?






Kadar je otroka zelo strah, je to hud stres tudi za starše. Vendar je strah tudi pri otroku mogoče premagati. Najprej pa moramo premagati svoj strah pred tem, da je otoka strah. Seveda je najpomembneje, da se o tem, da je potrebno skrbeti za zobke pogovarjate tudi doma.
Skrbeti za zobke pomeni dvoje: Skrbeti zanje doma, pomagal pa bo tudi zobozdravnik tako, da bo zobe in usta večkrat pregledal še z ogledalcem, jih premazal, če pa se bo kje pojavila kaka luknjica - karies, jo bo popravil dokler je še majhna. Začnite pogovore med odraslimi in pripovedujte zgodbe, ki bodo izražale pozitivnost obiska pri zobozdravniku, kadar je deklica prisotna. Sprva je ne vključujte v te pogovore. Otrok naj začuti, da so obiski pri zobozdravniku potrebni.
Poiščite pravljice in zvočne zapise pravljic. Sapramiška obstaja tako v obliki knjige kot na kaseti, ne vem pa ali je bil morda posnet tudi na CD. Na kaseti je zelo lepa pesmica z naslovom » Moji beli zobki«, ki se jo lahko naučite. V knjižnicah boste našli veliko slikanic na to temo. Naj bo nekaj prvih obiskov pri zobozdravniku namenjenih le pregledu, morda kakemu premazu, čiščenju zob … 
Predvsem pa v otrokovi prisotnosti nikoli ne razlagajte neprijetnih zgodb o obiskih pri zobozdravniku, nikomur ne razlagajte v njegovi prisotnosti, kako strah je vas ali njega. Ni potrebno, da čiščenje zob poteka ravno v kopalnici. Otrok bo zrasel in bo sčasoma bolj razumsko dojemal pomen obiskov pri zobozdravniku. Za otroke obstaja specialist pedontolog, običajno delujejo v zdravstvenem domu. Specialist pedontolog je zobozdravnik za otroke (kot pediater za splošne zdravstvene težave), gotovo ste ga obiskovali do 3.leta starosti. Ima dodatna znanja, kako pristopiti k otroku s hudim strahom. Zobe pod splošno anestezijo vem, da popravljajo v Ljubljani na Stomatološki kliniki. Ti posegi so namenjeni otrokom s posebnimi potrebami.  

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.