ponedeljek, 1. november 2010

Candida v ustih





Pri velikem delu odraslih so kvasovke rodu Candida del normalne ustne flore. Z njimi običajno pridemo v stik že ob rojstvu. Naselitev Candide na ustni sluznici lahko predstavlja riziko za okužbe z drugimi bakterijami, ki se tudi nahajajo na ustni sluznici in ob normalnem ravnovesju mikroorganizmov v ustih ne povzročajo bolezni. Imenujemo jih oportunistične okužbe. Odvisne so od imunskega stanja osebe, njegovih osnovnih bolezni , načina zdravljenja le-teh in od lokalnih dejavnikov v ustni votlini. Vse to vpliva na to, ali bo naselitev Candide prešla v bolezensko sliko.


Candida infekcija se lahko pogosteje pojavi pri jemanju antibiotika, diabetesu, hujšem padcu splošne odpornosti…

Kaže se lahko kot pseudomembranozna oblika – bele obloge, ki jih ne moremo odstraniti, kot eritem – živordeče področje ali kot vnetje ustnih kotov. Pogosto jo najdemo pod protezo in protetičnimi nadomestki, predvsem pri starejših pacientih s sladkorno boleznijo.

Okužbo s Candido zdravimo z lokalnimi antimikotiki za oralno uporabo ( antimikotik v oralnem gelu) več tednov. Pomembno je, da zdravljenje nadaljujemo še vsaj 14 dni po tem, ko so simptomi izginili, sicer se okužba rada ponovi. V primerih trdovratnejše okužbe je potrebno lokalno zdravljenje dopolniti s sistemskim, ki pa običajno traja več mesecev.

Pomembna sta dobra ustna higiena, dovolj pogosta menjava izdelkov za ustno nego ter razkuževanje ust. Pomembno je, da skrbite, da so izdelki za ustno higieno ustrezno čisti in shranjeni tako, da se lahko čim hitreje posušijo. Candida ima rada toplo in vlažno okolje…

Večino TePe zobnih ščetk se lahko sterilizira, prav vse pa se lahko pomiva v pomivalnem stroju pri višjih temperaturah.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.