torek, 6. marec 2018

Ali ste vedeli, da hormonska bibavica lahko povzroči težave z dlesnimi pri ženskah?


Puberteta
V puberteti se poveča nivo spolnih hormonov. Predvsem progesteron in estrogen povzročata povečano prekrvavitev dlesni. Dlesni postanejo bolj občutljive, predvsem na zobno oblogo in ostanke hrane. V tem času so dlesni lahko rdeče in otečene.

Mesečna hormonska bibavica -  Menstruacija
Večinoma, če že ne same, pa drugi opazijo kdaj so tisti dnevi v mesecu. Nihanje hormonov lahko povzroči tudi nihanje odpornosti, predvsem pa spremembe v prekrvavitvi dlesni. Ni redko da so v dneh pred   menstruacijo dlesni bolj polne, zatečene in prej zakrvavijo.
Občasno lahko imajo nekatere ženske menstruacijski gingivitis. Dlesni so otečene, rdeče in zelo občutljive. Nekaterim se lahko pojavijo vnetne ranice na notranji strani lic in ustnic. Tudi afte niso redke. Te spremembe se tipično pojavijo kak dan pred menstruacijo in običajno izzvenijo ko se menstruacija začne.

Nosečnost
Nezdravljena parodontalna bolezen je lahko vzrok za prezgoden porod in / ali premajhno porodno težo otroka kažejo raziskave. Zato se svetuje, da se pred zanositvijo uredi in zdravi tudi parodontalno bolezen in ne samo zobe.

Menopavza in postmenopavza
Ženske v menopavzi in v postmenopavzi se pogosto soočate s suhimi usti, bolečimi dlesnami, pekočim jezikom ter s spremembami okusa, najpogosteje za slano, pekoče in kislo.
Bolj redek pa je menopavzalni gingivostomatitis – vnetje dlesni in ust. Stanje je izjemno neprijetno, hormonsko zdravljenje pa bistveno olajša simptome.

Kaj lahko storimo?
Običajno je prvi znak vnetja dlesni ali poslabšanje parodontalne bolezni krvavitev. Dlesni krvavijo pri običajnem umivanju. V tem času je potrebno higieno poostriti:
  • · Namesto enkrat dnevno uporabljajte medzobne ščetke in zobno nitko dvakrat dnevno.
  • · Če so dlesni preobčutljive in bolijo, nekaj dni uporabljajte linijo ščetk z mehkejšimi vlakni.
  • · Uporabite manj ostre zobne paste, brez dodatkov mentolov, take, ki ne pečejo in ki se ne penijo preveč.
  • · Uporabite ustno vodo s klorheksidinom. Klorheksidin je razkužilo, ki specifično zmanjša število slabih bakterij v ustih.
  • · Po ščetkanju medzobnih prostorov v le – te nanesite gel za medzobne prostore, ki vsebujejo primerno koncentracijo klorheksidina prvih nekaj dni, nato pa gelo s hialuronsko kislino dokler se dlesni hormoni in dlesni ne umirijo.
  • · Če že več mesecev niste bile na profesionalnem čiščenju se naročite, saj vam le profesionalno čiščenje lahko vzpostavi stanje, ki ga boste lažje vzdrževale.
  • · Imejte se rade.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.