nedelja, 14. maj 2023

ALI STE VEDELI, DA ENERGIJSKE IN ŠPORTNE PIJAČE LAHKO POŠKODUJEJO VAŠE ZOBE?


Energetske in športne pijače vas res napolnijo z energijo za nekaj ur. Vendar na skrivaj razjedajo vašo sklenino.
Energetske in športne pijače lahko poškodujejo sklenino kar z dvojnim učinkom. Splošno znano je, da je sladkor škodljiv za zobe. Poleg sladkorja pa so v teh vrstah pijač dodane kisline, ki imajo izjemno nizek pH. Energijske in športne pijače imajo visoko vsebnost sladkorjev, hkrati pa je pH lahko zelo nizek, celo 2,5, kar je enako kot je kisla želodčna kislina.

ZNANOST :

Kaj je pH ? 
S pH označujemo stopnjo kislosti. Kislina v baterijah ima pH 0,0. Nižja ko je številka, bolj je vsebina kisla. Želodčna kislina ima pH med 1,0 in 3,0. Limona ima pH 2,0; grenivka 3,0; paradižnikov sok 4,0.
Limona na primer je 10 krat bolj kisla kot grenivka in 100 krat bolj kisla kot paradižnikov sok.
Mleko na primer ima pH 7.
Raziskave so pokazale:
Z raziskavami je bilo potrjeno, da lahko vidimo zaznavne poškodbe sklenine že po petih dneh rednega uživanja energijskih in športnih pijač. Raziskave so pokazale, da povprečen ljubitelj – uporabnik energijskih in športnih pijač zaužije povprečno 4 tovrstne pijače na dan. Pijača pa je v stiku z zobmi  približno 15 minut preden jo izpere slina. Po le petih dneh so zaznali 1,5% izgubo sklenine pri športnih pijačah in kar 3% izgubo sklenine pri energijskih pijačah.  Posebej močno obremenjeni ljudje in tisti, ki npr. delajo v nočnih izmenah ter v neenakomerno razporejenem delovnem času pa imajo pogosto navado, da tovrstne pijače ves čas po malem srkajo. Tako se čas stika pijače s sklenino lahko celo bistveno podaljša in še bolj poškoduje sklenino. Taka sklenina vaših zob je veliko bolj dovzetna za razvoj kariesa. Zobje so najprej preobčutljivi na toplotne in kemične dražljaje kot npr. toplo – hladno in na sladko. Kasneje se lahko pojavijo na zobeh demineralizacije in kislinske erozije. Tako prizadeta sklenina pa je dovzetnejša za razvoj kariesa.

BODITE OSVEŠČENI !

Pomembno je vedeti, da redno uživanje športnih in energijskih pijač lahko poškoduje sklenino vaših zob.
Nekaj nasvetov kako zmanjšati škodljive učinke energijskih in športnih pijač na vaše zobe:
  • Imejte pri sebi vedno tudi običajno vodo, ki jo lahko popijete takoj po zaužitju športnih in energijskih pijač. Voda bo odplavila in razredčila kisline in sladkorje, hkrati pa bo povečala izločanje sline, ki bo dodatno zaščitila vaše zobe.
  • Izognite se ščetkanju takoj po zaužitju športnih in energijskih pijač. Zakaj? Ker je 30 minut do eno uro po zaužitju tovrstnih pijač rahlo »mehkejša« in zato manj odporna na obrabo.





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.