ponedeljek, 19. junij 2023

KAJ JE ZOBNA PROTEZA?



Kaj so zobne proteze?

Zobne proteze so po meri narejeni medicinsko tehnični pripomočki, s katerimi vam nadomestimo manjkajoče zobe. Lahko jih vzamete iz ust in vstavite nazaj v usta. Da se navadite na zobne proteze, traja nekaj časa. Čeprav se lahko dobro navadite na zobne proteze, občutek ni enak, kot če bi imeli svoje naravne zobe. Vendar sodobne zobne proteze, izdelane danes, delujejo bolj naravno in so bolj udobne, kot so bile včasih.
Poznamo dva glavna tipa protez: totalno zobno protezo in delno (parcialno) zobno protezo.  Zobozdravnik vam bo pomagal izbrati, kakšno zobno protezo potrebujete glede na to koliko zob in kje vam manjkajo.


Totalna zobna proteza
Klasična totalna zobna je način nadomeščanja zob, kadar v ustih nimate več nobenega zoba.  Zobozdravnik vam lahko izdela dokončno totalno protezo šele, ko se zacelijo vse rane po puljenju zob tako v dlesni kot v kosti. Po puljenju zoba se najprej zaceli dlesen. To lahko traja do nekaj tednov. Vendar kost v tem času še ni zaceljena. Po puljenju zoba poteka v procesu celjenja kosti tudi pregrajevanje – remodelacija predela, kjer se kost celi in v njegovi okolici. Samo celjenje kosti običajno traja tri mesece, remodelacija pa lahko poteka še do pol leta. Za izdelavo totalne zobne proteze po puljenju je najbolje počakati približno 6 mesecev. Ker pa je v tem časi težko biti brez zobne proteze vam lahko vaš zobozdravnik za čas, ko čakate, da se kost celi in remodelira izdela začasno ali imediatno totalno zobno protezo.
Totalna zobna proteza je sestavljena iz rožnatega materiala, ki se dobro prilega vašim dlesnim. V zgornji čeljusti je oblikovana tako, da pokriva tudi nebo, medtem ko je spodnja proteza oblikovana po poteku loka tistega dela dlesni, kjer so bili včasih zobje. V rožnat material so vgrajeni zobje v obliki in poziciji tako, da lahko hrano čim bolje prežvečite, hkrati pa delujejo čim bolj naravno in da vam omogočajo jasen govor.


Začasna oziroma imediatna totalna ali delna zobna proteza

Začasno oziroma imediatno zobno protezo vam zobozdravnik lahko v določenih primerih pripravi vnaprej, tako da ste čim manj časa brez zob. Je pa potrebno vzeti v zakup, da bo tako protezo potrebno večkrat podložiti, preden vam bo lahko izdelal dokončno zobno protezo.
Če pa ste do takrat, ko so vam izpulili zadnji zob nosili delno zobno protezo, jo je včasih možno predelati v začasno totalno zobno protezo. Vendar je potrebno tudi tako predelano protezo ve času celjenja večkrat podložiti.




Delna oziroma parcialna zobna proteza

Delna zobna proteza je sestavljena iz kovinskega ogrodja, ki je narejeno tako, da ga lahko pričvrstimo na preostale zobe. To ogrodje nosi rožnat material, ki nadomešča dlesen, in služi za to, da nanj lahko pritrdimo umetne zobe.
Delna proteza je lahko alternativa fiksnim mostičkom, kadar zobje nosilci niso primerni za mostičke.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

Opomba: Komentarje lahko objavljajo le člani tega spletnega dnevnika.